Zwanger

Een positieve test? Dan ben je zwanger! Lees hier meer over wat jou te wachten staat. 

Heb je een zwangerschapstest gedaan en is die positief?

Dan ben je zwanger, van harte gefeliciteerd! De eerste weken van de zwangerschap zijn spannend en misschien ook nieuw voor jullie. Er zullen een heleboel vragen ontstaan en natuurlijk wil je weten wanneer je bent uitgerekend.

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je aanmelden in onze praktijk, het liefst in ieder geval voordat je 8 weken zwanger bent. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig. De eerste afspraak plannen we tussen 8 en 10 weken zwangerschap.

Bereken uitgerekende datum

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
    DD dash MM dash JJJJ

Vitaliteitsecho

Tijdens de eerste controle, tussen 7 en 10 weken zwangerschap, maken wij, als je dat wil, standaard een echo om de zwangerschap te bevestigen, een kloppend hartje te zien en om controleren of er sprake is van eenling of meerlingzwangerschap. Een volle blaas verduidelijkt de beeldkwaliteit van de echo.

Liggingsecho

in de periode rond 36 weken zwangerschap controleren wij met een echo de ligging van de baby. De ruimte is nu zo beperkt dat je waarschijnlijk niet zo veel meer kunt zien, maar soms is het mogelijk om de contouren van het gezichtje in beeld te krijgen. Deze echo is niet bedoeld om de gezondheid van jullie kindje te controleren.

Termijnecho

Tussen 10 en 12 weken zwangerschap wordt met echoscopie de uitgerekende datum vastgesteld. In deze periode is het kindje al meer herkenbaar als een klein mensje, armpjes en beentjes zijn te zien en waarschijnlijk kun je het kindje ook zien bewegen. Een volle blaas verduidelijkt de beeldkwaliteit van de echo. Uiteraard krijg je een foto van ons mee.

Medische indicatie

Als er een medische indicatie voor is kunnen er eventueel meerdere echo’s worden gemaakt, bijvoorbeeld een inwendige echo of een groeiecho. Redenen hiervoor kunnen zijn: bloedverlies, miskramen in het verleden, een doorgemaakte miskraam, twijfel over de groei van de baby of de hoeveelheid vruchtwater of als het uitwendige onderzoek niet voldoende informatie geeft.

Benieuwd hoe jullie je kunnen voorbereiden? Bekijk hier alle cursussen

Wat kunnen jullie verwachten?

Gedurende je zwangerschap heb je meerdere echo’s. Lees hier wanneer deze plaats zullen gaan vinden.

Eerste controle

Nadat je bij ons bent aangemeld, vindt de eerste echo rond 8 á 9 weken plaats.

Vervolg controles

De vervolg echo’s zijn 15 minuten en vinden om de 4 weken plaats.

20 weken echo

Tijdens deze uitgebreide echo wordt gekeken naar ontwikkeling van het kindje.

Prenatale screening & diagnostiek

Je kunt vantevoren laten onderzoeken hoe groot de kans is dat jullie kind Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. Lees hier meer over alle mogelijkheden.

Soms is er naar aanleiding van prenatale screening reden om vervolg onderzoek uit te voeren. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, vind hier alle informatie.

Miskraam

Ongeveer 10-15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. Een miskraam herken je meestal door een combinatie van vaginaal bloedverlies en pijn in je onderbuik. Als deze klachten optreden neem dan contact met ons op, ook als je nog niet bij ons in de praktijk bent geweest. Wij kunnen jullie dan verder begeleiden. Het kan ook zijn dat bij de eerste echo zichtbaar wordt dat de zwangerschap zich niet goed heeft ontwikkeld. In de meeste gevallen kan gewacht worden tot een miskraam spontaan op gang komt. Maar als het nodig is verwijzen we je naar het ziekenhuis.

Een miskraam kun je niet voorkomen en wordt niet veroorzaakt door lichamelijke inspanning. In de meeste gevallen is er sprake van een vruchtje dat niet levensvatbaar is, bijvoorbeeld door een chromosoomafwijking. Dat neemt niet weg dat het verliezen van een zwangerschap meestal een verdrietige en ingrijpende gebeurtenis is. Wij proberen je in deze periode zo goed mogelijk te begeleiden.