Hoe verlopen de controles?

We vertellen je graag wat je kunt verwachten.

De eerste controle

Nadat je je bij ons hebt aangemeld vindt de eerste controle plaats rond 8 a 9 weken. In ongeveer 30-45 minuten worden de gezondheid van jou, je partner en jullie beide families besproken, het is handig om dit van te voren na te vragen. Gebruik je medicijnen? Neem deze dan mee naar de eerste afspraak.

Tijdens de eerste controle krijgen jullie voorlichting over prenatale screening, de 20-wekenecho, voeding tijdens de zwangerschap en het aanmelden bij een kraamzorgcentrum. Ook wordt een standaard bloedonderzoek aangevraagd. Alle informatie kun je achteraf teruglezen op deze website en in de folders die je van ons mee krijgt. Het zou fijn zijn als je partner de eerste afspraak ook aanwezig kan zijn.

Om de uitgerekende datum te bepalen maken wij (bij voorkeur) tussen 10 en 12 weken een termijnecho. Dit zal tijdens de tweede controle zijn. Een volle blaas verduidelijkt het beeld tijdens de echo. Je krijgt van ons een foto mee van de echo.

Vervolgcontroles

De vervolgcontroles duren ongeveer 15 minuten en zijn in het begin van de zwangerschap om de vier weken. Naarmate de zwangerschap vordert kom je vaker op controle. Vanaf 36 weken krijg je bijvoorbeeld elke week een controle. Tijdens deze controles wordt je bloeddruk gemeten, de groei en de ligging van de baby beoordeeld en wordt er naar het hartje van jullie kindje geluisterd. Het beluisteren van het hartje is mogelijk vanaf 12 weken zwangerschap (dus nog niet tijdens de eerste controle). Bij twijfel over de ligging of groei van de baby maakt de verloskundige een echo. Natuurlijk is er altijd ruimte voor het stellen van vragen en het bespreken van zwangerschapsklachten.

In de periode rond 34-36 weken bespreken we de bevalling. Ook bij deze controle is de aanwezigheid van de partner nuttig. Alle andere controles is je partner uiteraard van harte welkom, maar is zijn aanwezigheid niet noodzakelijk.

20 weken echo

Tijdens de eerste controle wordt naast de combinatietest ook de 20-weken echo besproken. De 20-weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Tijdens deze uitgebreide echo wordt gekeken naar de groeit, vruchtwater en afwijkingen. Deze echo zal plaatsvinden bij screeningsbureau Oosterwolde. Voor meer informatie kijk op de website of de folder van het RIVM.

13 weken echo

Vanaf vandaag mogen we officieel “de 13 weken echo” aanbieden.

Vanaf 1 september mag hij uitgevoerd worden (als je dus dan tussen de 12+3 en 14+3 weken zwanger bent).

Het is een echo die net als de 20 weken echo wordt uitgevoerd door screeningbureau oosterwolde.

Je kindje wordt bekeken op lichamelijke afwijkingen. Nog niet alles kan al goed bekeken worden.

Het voordeel van deze echo is dat grote afwijkingen wel gezien kunnen worden. Er is dan nog veel tijd voor eventueel verder onderzoek. Ondanks dat vele zwangeren een extra echo super leuk vinden, kan deze echo ook veel onrust geven als er een mogelijke afwijking gezien wordt.

Denk dus goed na voordat je kiest voor deze echo.

De 13 weken echo kan uitgevoerd worden als je tussen de 12+3weken en 14+3weken bent.

Lees meer op www.pns.nl & laat je informeren @ de vroedschap

https://www.pns.nl/13-wekenecho