Anticonceptie

Bij de Vroedschap kun je ook terecht voor anticonceptie. 

Ook voor anticonceptie kun je terecht bij De Vroedschap

Wij bieden namelijk alle meisjes en vrouwen ongeacht of je een keer bent bevallen of niet de mogelijkheid om langs te komen op het anticonceptiespreekuur. Tijdens dit (telefonische)gesprek kun je alle vragen kwijt met betrekking tot anticonceptie.

In de periode na de bevalling is het vaak moeilijk inschatten wanneer je ongesteldheid weer begint. Echter kun je al naar 3-4 weken weer vruchtbaar zijn zonder dat je dit weet. De eisprong (je vruchtbare moment) vindt namelijk ongeveer 2 weken voor je menstruatie plaats. Daarom is het belangrijk om alvast tijdens de zwangerschap en in het kraambed na te denken over anticonceptie.

Verschillende soorten anticonceptie

Als je niet (meteen na de bevalling weer) zwanger wilt raken is het dan ook belangrijk om een vorm van anticonceptie te gebruiken.

Er zijn meerdere soorten anticonceptie met ieder zijn eigen eigenschappen.

Je hebt hormonale anticonceptie maar ook niet-hormonale anticonceptie.

Verschillende soorten hormonen zijn onder andere:

  • Pil: ‘Normale’ pil (microgynon 30) en de minipil, ook wel cerazette genoemd en geschikt voor tijdens borstvoeding.
  • Hormoonspiralen (Mirena, Kyleena)
  • Hormoonstaafje (Implanon)
  • Hormoonring (Nuvaring)
  • Prikpil
  • Hormoonpleister
  • Hormoonvrije spiralen: (koperspiraaltje)
  • Overige: Condoom, cervixkapje, pessarium

Voor betrouwbare informatie over de werking, voordelen & nadelen van alle vormen van anticonceptie verwijzen wij je graag naar: www.anticonceptie.nl of https://deverloskundige.nl/net-bevallen/tekstpagina/40/anticonceptie/

Mocht je graag een afspraak willen inplannen? Kijk dan hier en neem contact op via mail of telefonisch. 

Soorten spiralen

Er zijn twee soorten spiralen: de hormoonspiraal en de hormoonvrije spiraal.

De naam zegt het al. De mirena en kyleena zijn hormoon houdende spiralen die via afgifte van hormonen voorkomen dat er een zwangerschap optreedt. De hormoonspiralen kosten rond de 170 euro.

Voor meiden tot 21 jaar wordt alle anticonceptie door de zorgverzekeraar vergoedt. Vanaf 21 jaar kunnen de kosten voor anticonceptie worden gedekt vanuit een aanvullende zorgverzekering. Op de website medicijnkosten.nl kun je controleren of er een eigen bijdrage geldt voor een bepaald anticonceptiemiddel. Het plaatsen of verwijderen van de anticonceptie door je verloskundige wordt vergoed.

Hormoonvrije spiralen, bijvoorbeeld de koperspiraal, zorgt voor een ontstekingsrectie in de baarmoeder waardoor een eitje zich niet kan nestelen in de baarmoeder en dus een zwangerschap wordt voorkomen. De koper spiraal kost rond de 70 euro.

Als je een Mirena-spiraal gebruikt om niet zwanger te worden kan die 8 jaar blijven zitten. Dit geldt ook als je Mirena al eerder is geplaatst. Het spiraal is niet veranderd, alleen weten we nu beter hoe lang hij goed werkt. 

Als je klachten van hevig bloedverlies eerder terugkomen kan hij eerder worden vervangen. 

Spiraalplaatsing

Wil je graag via ons een spiraaltje laten plaatsen dan zullen wij regelen dat je spiraal wordt besteld en je deze zelf kunt ophalen bij apotheek tegenover de praktijk. De kosten van de spiraal zul je bij de apotheek moeten betalen indien deze niet wordt vergoed. Let erop dat niet elke verzekering de kosten dekt. Het plaatsen van het spiraaltje bij ons in de praktijk wordt in de meeste gevallen wel betaald door je zorgverzekeraar.

De plaatsing duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een echo om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren en een zwangerschap uit te sluiten. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van tevoren 400mg ibuprofen of Aleve Feminax in te nemen. Na de plaatsing zullen we met de echo controleren of de spiraal zich mooi in je baarmoeder bevindt.

Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.

Na het plaatsen van de spiraal kun je wat helderrood vaginaal bloed verliezen dit is normaal en duurt in de meeste gevallen maar kort. Buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kunnen de eerste week na het plaatsen nog aanwezig zijn.

De eerste 6 maanden na het plaatsen van een spiraal kun je last ondervinden van extra en/of onregelmatig bloedverlies. Mocht je twijfelen over een bepaalde klacht die je hebt neem contact met ons op.

De spiraaltjes worden bij ons in de praktijk geplaatst door verloskundigen Iris Lieffering & Jasmijn Hondebrink.

Het vervolg

Nacontrole

Ongeveer 6 weken na de plaatsing vindt er een controle echo plaats om te kijken of de spiraal goed op zijn plek zit.

Spiraal verwijderen

Behalve het laten plaatsen van een spiraaltje kun je bij ons ook je spiraaltje laten verwijderen. Na verwijdering van het spiraaltje ben je meteen weer vruchtbaar. Houdt er wel rekening mee dat na een hormoonspiraaltje het 6-9 maanden kan duren voordat je weer menstrueert.

Wil je meer informatie over het laten plaatsen van een spiraaltje of wil je graag een spiraaltje laten plaatsen neem dan contact op via de website of bel met de assistente. Bekijk de contactgegevens hier.