Hoe verlopen de controles?

We vertellen je graag wat je kunt verwachten.

De eerste controle

 

Nadat je je bij ons hebt aangemeld vindt de eerste controle plaats rond 7 a 8 weken. Tijdens de 1e echo kunnen we je laten zien of de zwangerschap op de goede plek zit, en of we al een hartje zien knipperen.

In ongeveer 30-45 minuten worden de gezondheid van jou, je partner en jullie beide families besproken, het is handig om dit van te voren na te vragen. Gebruik je medicijnen? Neem deze dan mee naar de eerste afspraak.

Tijdens de eerste en tweede controle krijgen jullie voorlichting over prenatale screening, de 20-wekenecho, voeding tijdens de zwangerschap en het aanmelden bij een kraamzorgcentrum. Ook wordt een standaard bloedonderzoek aangevraagd. Alle informatie kun je achteraf teruglezen op deze website en in de folders die je van ons mee krijgt. Het zou fijn zijn als je partner de eerste afspraak ook aanwezig kan zijn.

Een leuke Woezel & Pip koffer vol met leuke dingetjes krijg je van ons kado!

Om de uitgerekende datum te bepalen maken wij (bij voorkeur) tussen 10 en 12 weken een termijnecho. Dit zal tijdens de tweede controle zijn. Een volle blaas verduidelijkt het beeld tijdens de echo, dan lukt dit meestal ook gewoon via de buikwand. Je krijgt van ons een foto mee van de echo.

Vervolgcontroles

De vervolgcontroles duren ongeveer 15 minuten en zijn in het begin van de zwangerschap om de vier weken. Wil je vaker komen of graag meer tijd geef dat gerust aan. Naarmate de zwangerschap vordert kom je vaker op controle. Vanaf 36 weken krijg je bijvoorbeeld elke week een controle. Tijdens deze controles word je bloeddruk gemeten, de groei en de ligging van de baby beoordeeld en wordt er naar het hartje van jullie kindje geluisterd.

Het beluisteren van het hartje is mogelijk vanaf 12 weken zwangerschap, dus nog niet bij de eerste controle. Bij twijfel over de ligging of groei van de baby maakt de verloskundige een aantal maal een groeiecho. Natuurlijk is er altijd ruimte voor het stellen van vragen en het bespreken van zwangerschapsklachten.

In de periode rond 34-36 weken bespreken we de bevalling. Ook bij deze controle is de aanwezigheid van de partner nuttig. Alle andere controles is je partner uiteraard van harte welkom, maar is zijn aanwezigheid niet noodzakelijk.

Vitaliteitsecho

Tijdens de eerste controle, tussen 7 en 9 weken zwangerschap, maken wij, als je dat wil, standaard een echo om de zwangerschap te bevestigen, een kloppend hartje te zien en om controleren of er sprake is van eenling of meerlingzwangerschap. Een volle blaas verduidelijkt de beeldkwaliteit van de echo en zorgt ervoor dat het meestal via de buikwand kan. Soms (of bij een lege blaas) is het nodig om deze echo inwendig te maken. 

Termijnecho

Tussen 10 en 12 weken zwangerschap wordt met echoscopie de uitgerekende datum vastgesteld. In deze periode is het kindje al meer herkenbaar als een klein mensje, armpjes en beentjes zijn te zien en waarschijnlijk kun je het kindje ook zien bewegen. Een volle blaas verduidelijkt de beeldkwaliteit van de echo. Uiteraard krijg je een foto van ons mee.

20 weken echo (TTSEO)

Deze kan worden uitgevoerd bij onze praktijk, meer informatie over de echo zelf vind je hier. Je krijgt een mooie kleurenfoto in een lijstje mee naar huis. 

13 weken echo (ETSEO)

Een onderzoek naar de grote afwijkingen van jouw ongeboren kindje.  Deze echo is onderdeel van een landelijk wetenschappelijke studie, waarbij de zwangere toestemming moet geven voor het gebruik van haar gegevens. 

Liggingsecho

in de periode rond 36 weken zwangerschap controleren wij met een echo de ligging van de baby. De ruimte is nu zo beperkt dat je waarschijnlijk niet zo veel meer kunt zien, maar soms is het mogelijk om de contouren van het gezichtje in beeld te krijgen. Deze echo is niet bedoeld om de gezondheid van jullie kindje te controleren.

Pretecho

Wil jij graag vaker je kindje bewonderen of met je famillie/vriend(in)? Dat kunnen we ons goed voorstellen! Boek dan een pretecho in 2D/3D en 4D, dan nemen we alle tijd om samen naar je kindje te kijken. 

Medische indicatie

Als er een medische indicatie voor is kunnen er eventueel meerdere echo’s worden gemaakt, bijvoorbeeld een inwendige echo of een groeiecho. Redenen hiervoor kunnen zijn: bloedverlies, miskramen in het verleden, een doorgemaakte miskraam, twijfel over de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater of als het uitwendige onderzoek niet voldoende informatie geeft. Deze echo’s worden in onze praktijk door de verloskundigen Iris & Petra uitgevoerd.