Kraambed

Een bijzondere periode met vele emoties en herstel. 

De kraamzorg

Na de bevalling breekt er en bijzondere periode aan. Je gaat kennismaken met je kindje en bijkomen van de enorme klus die je hebt geklaard. Tijdens de eerste 8 dagen is de kraamverzorgster bij je in huis. Zij zorgt voor jou, de baby en de overige gezinsleden. Zij verricht licht huishoudelijk werk en doet een aantal controles bij jou en jullie kindje. In de zwangerschap zullen we je al een aantal folders geven van kraamzorginstellingen in de regio.

Wat kan je van ons verwachten?

Controle

Tijdens de kraamweek komen wij een aantal keren langs om de controles te bespreken die de kraamverzorgster heeft gedaan. Vanzelfsprekend kan je dan ook met vragen bij ons terecht. Ook vinden we het belangrijk om, wanneer de wens daar is, de bevalling nog eens door te spreken. Aan het einde van de week hebben we een afsluitend gesprek. Mocht je echter na de kraamweek nog vragen hebben, dan mag je ons natuurlijk bellen.

Tip: informeer tijdens de zwangerschap bij je zorgverzekeraar hoe de vergoeding van kraamzorg geregeld is, en of je recht hebt op een kraampakket.

Hielprik & Consultatiebureau

In de kraamweek krijgt jullie kindje een hielprik. Deze wordt gedaan door een medewerkster van jeugdzorg, waar ook het consultatiebureau onder valt. Via dit onderzoek wordt er gekeken of jullie baby niet lijdt aan bepaalde ziekten van de stofwisseling, schildklier of bijnieren. Dit zijn zeldzame ziektes, maar wel heel belangrijk om vroegtijdig op te sporen. Ook wordt er een gehoortest gedaan. Na de kraamweek ga je met je kindje naar het consultatiebureau voor controles en vaccinaties. Voor meer informatie over deze onderzoeken kan je terecht op de site van het RIVM.

Borstvoeding

Wist je dat 80 % van alle baby’s in Nederland borstvoeding krijgt? Wist je dat er ook voor jezelf belangrijke gezondheidsvoordelen aan zitten?

Omdat we allemaal graag onze pasgeboren baby willen laten zien!

Nacontrole

Elke laatste woensdag van de maand houden wij een nacontrolebijeenkomst voor alle moeders die de maand ervoor zijn bevallen. Dit is een leuke en gezellige middag, waarin de baby’s uitgebreid bewonderd worden en ervaringen uitgewisseld worden onder het genot van een drankje en een taartje. Beide verloskundigen zijn hierbij aanwezig. Zo nodig prikken we je Hb-gehalte nog een keer, of meten we je bloeddruk nog eens op. Ook is een fysiotherapeut van Fysio Centrum Vitaal aanwezig om iets te vertellen over bekkenbodemtrainingen en voorkeursliggingen. Tijdens de laatste kraamvisite nodigen wij je uit voor deze nacontrolebijeenkomst.

Mocht je behoefte hebben aan een individuele nacontrole dan kun je daarvoor een afspraak maken.