De bevalling

Het spannende hoogtepunt waar jullie al maanden naar uit kijken. Wil jij graag weten wanneer je moet bellen?  Je leest het hier.

Het hoogtepunt!

Natuurlijk het hoogtepunt waar jullie al heel wat maanden naar uitkijken, maar vaak toch ook erg spannend. De verloskundigen van De Vroedschap geloven erin dat een goede begeleiding van jou en je partner de bevalling ten goede komt en hiervoor spannen we ons dan ook maximaal in. Iedere vrouw en iedere bevalling is uniek en vereist een andere, persoonlijke begeleiding. Mits medisch verantwoord, kun je bij ons bevallen op de manier die het beste bij je past.

Al ruim 25 jaar vinden de meeste bevallingen binnen onze praktijk thuis plaats, maar mocht je dat willen dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een poliklinische bevalling in één van de ziekenhuizen van Heerenveen, Assen of Drachten. Jouw eigen verloskundige begeleid je dan bij je bevalling in het ziekenhuis. 

Mocht er tijdens de bevalling een complicatie optreden waardoor een thuisbevalling niet meer mogelijk is, dan gaan we met jou en je partner naar het ziekenhuis en beval je onder leiding van een klinisch verloskundige/gynaecoloog. Dit noemen we een medische indicatie.

Het verloop

Iedere bevalling is uniek maar over het algemeen geldt: de bevalling bestaat uit twee gedeelten:

De ontsluitingsfase

Tijdens de ontsluitingsfase krijg je weeën, een soort buikpijn die ook uit kan stralen naar je rug en/of benen. De pijn komt en gaat, in het begin is het vaak nog niet nodig om je (bijvoorbeeld door te puffen) te concentreren op de pijn. Op een gegeven moment (en dat kan zeker bij een eerste kind enkele uren duren) worden deze weeën pijnlijker en houden ze langer aan. Ook komen ze steeds vaker. Een warm bad/douche of lekker in bed kruipen met een warme kruik kan wat verlichting geven. Soms kun je wat dik slijm of vruchtwater verliezen. Vruchtwater wordt steeds weer aangemaakt dus dat blijft steeds aflopen. In je kraampakket vind je groot verband wat je dan kunt gebruiken.
De weeën die je voelt zorgen ervoor dat de baarmoedermond ontsluit, een vervelende maar noodzakelijke fase.
Soms duurt dit proces te lang, of heb je behoefte aan pijnstilling; we gaan dan met je naar het ziekenhuis waar je medicijnen kunt krijgen om de weeën sterker te maken en/of pijnstilling om ze beter te kunnen verdragen.

De uitdrijvingsfase

Als je 10 centimeter ontsluiting hebt gaan de weeën vaak over in persweeën en dan ben je aangekomen bij de uitdrijvingsfase: je mag gaan persen. Persen kun je op vele manieren doen; staand, liggend, hand en knie-houding, in water of op de baarkruk. We zullen je voorstellen wat voor jou het beste op dat moment is.
Zodra je baby geboren is en een goede start heeft (we geven direct al een rapportcijfer!) kunnen jullie hem of haar op jouw buik bewonderen. Tussendoor laten we de placenta geboren worden en houden we jou en de baby goed in de gaten.

Je hebt een geweldige klus geklaard!

Meer informatie is te vinden in de folders van de ‘Jouw bevalling-serie’: ‘Hoe bereid je je voor?’, ‘Welke houding past bij jou?’ en ‘Hoe ga je om met pijn?’

Wanneer moet je bellen?

De normale bevalling vindt plaats tussen 37 en 42 weken zwangerschap. In deze periode willen we graag dat je ons belt als:

  • Je minstens een uur regelmatige weeën om de 3-4 minuten hebt. Een goede wee die ontsluiting veroorzaakt duurt tenminste 60 seconden. Als het niet de eerste bevalling is heb je van ons misschien een andere instructie gekregen.
  • De vliezen breken. Bel ons overdag altijd. Als het vruchtwater helder of een beetje roze van kleur is hoef je ‘s nachts niet meteen te bellen en kun je rustig de weeën afwachten. Bel ons in dat geval de volgende ochtend even.
    Als het vruchtwater groen of bruin van kleur is of het hoofdje is bij de laatste controle niet ingedaald (dit heb je gehoord van ons), dan bel je meteen.
    Probeer een beetje vruchtwater op te vangen (bijvoorbeeld in een glas of een kraamverband) zodat we dit kunnen bekijken. Als de vliezen gebroken zijn dan mag je blijven lopen, douchen enz., maar je mag niet meer vrijen, tampons gebruiken of in bad.
  • Je bloedverlies hebt en dit meer is dan een menstruatie, direct bellen! Bij een paar druppeltjes bloed of bloederig slijm (‘de slijmprop’) kun je rustig afwachten en hoef je niet te bellen.
  • Je twijfelt of ongerust bent. Eerder bellen mag altijd, ongeacht het tijdstip!

Heb je weeën of verlies je bloed of vruchtwater voor 37 weken, dan bel je ons direct.

Wat kan je partner doen om te ondersteunen?