Hebben jullie een kinderwens?
Lees hier alles over de voorbereidingen.
Een kinderwens
Jij en je partner hebben een kinderwens. Dit is een hele bijzondere periode, waarin jullie misschien veel vragen hebben. Hoe lang duurt het voordat je zwanger bent? Waar moet je in de periode voor de zwangerschap aan denken? Of wat moet je absoluut niet doen?
Op deze website vind je een heleboel nuttige informatie over de periode voor de zwangerschap. Voor advies over de beste voorbereiding op een zwangerschap kun je natuurlijk bij ons terecht.
Je kunt ook bij ons komen voor een preconceptioneel gesprek, maak daarvoor een afspraak via mail of telefoon! Van harte welkom!
kinderwens spreekuur
Je gezondheid voor de bevruchting is al belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Daarom is het mogelijk om bij ons op een kinderwensconsult te komen.
Je krijgt tijdens dit consult informatie en praktische tips over bijvoorbeeld medicijn tijdens de zwangerschap, foliumzuur, een gezonde leefstijl, roken, werken en roken tijdens de zwangerschap. We zullen het consult personaliseren gericht op jouw/jullie.
Soms komen in een bepaalde familie erfelijk aandoeningen voor die verstandig zijn om te onderzoeken al voor er een zwangerschap optreedt.
Uw aandachtspunten en gezondheidsrisico’s komen duidelijk naar boven als u via de website de website zwangerwijzer de vragenlijst invult. Aan de hand van deze vragenlijst zullen we de aandachtspunten bij langs lopen tijdens het kinderwensconsult.
Zowel vrouwen als mannen zijn welkom op ons kinderwens spreekuur. De gezondheid en leefstijl van zowel de vrouw als de man zijn van invloed op een gezonde zwangerschap.
Mocht je graag op een kinderwensconsult willen komen kun je je aanmelden op de website of bellen met de assistente op 0516520605
Zwanger worden
Jullie besluiten te stoppen met anticonceptie en hopen natuurlijk vlot zwanger te worden. Maar hoe snel dit gaat, heb je niet zelf in de hand. Het kan, maar verwacht niet dat het meteen de eerste maand raak is. Ongeveer 80% van de vrouwen is binnen één jaar in verwachting.
Om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent moet je je cyclus leren kennen. Kort voor het optreden van de eisprong heb je meeste kans op zwangerschap. De meest ideale cyclus duurt elke maand 28 dagen, dit betekent dat je 28 dagen na het begin van je menstruatie weer ongesteld zult worden. In deze cyclus is de eisprong ongeveer op dag 14. Niet alle vrouwen hebben zo´n regelmatige cyclus, hierin is veel variatie. Duurt je cyclus bijvoorbeeld 3 of 5 weken, dan wordt dit ook nog als normaal beschouwd. Bij een kortere of langere cyclus is de periode vanaf de eerste dag van de menstruatie tot de eisprong anders. Vanaf de dag van de eisprong duurt het altijd ongeveer 14 dagen voordat de volgende menstruatie zal optreden. Dit betekent bij een cyclus van 3 weken dus dat de eisprong optreedt op dag 7 en bij een cyclus van 5 weken op dag 21.
Timing: Voorkom het “verplichte nummertje”
Het is niet nodig om vanaf het begin van jullie kinderwens alleen maar bezig te zijn met de timing van het vrijen. Dit maakt het vrijen in deze periode onnodig een ´verplicht nummer´. Als je begint met zwanger worden dan is 2 tot 3 keer per week vrijen voldoende voor een goede kans op zwangerschap binnen een half jaar. Ben je na 6 maanden nog niet zwanger bent, dan is het verstandig om de cyclus bij te houden en met beleid te vrijen.
Als je na een jaar nog niet zwanger bent is het verstandig om samen een bezoek te brengen aan de huisarts. Ben je ouder dan 35 jaar, heb je een cyclus van meer dan 6 weken of heb je een andere reden om te verwachten dat je minder vruchtbaar kunt zijn, dan is het verstandig om geen jaar te wachten, maar eerder een bezoek te brengen aan de huisarts.
Gezonde levensstijl
Als jij en partner gezond zijn en gezond leven is de kans op het krijgen van een gezond kindje het grootste. Gezonde voeding en beweging zijn daarom erg belangrijk. Het is het beste als jij en je partner niet roken en niet te veel alcohol gebruiken in deze periode. Roken en alcohol hebben niet alleen een negatieve invloed op jullie gezondheid, maar ook op de vruchtbaarheid.
Gebruik je medicijnen, dan is het raadzaam om na te gaan of je deze medicijnen in de zwangerschap zou mogen gebruiken. Medicijnen die je in de zwangerschap liever niet moet gebruiken, kun je over het algemeen tijdens het ontstaan van een zwangerschap ook beter laten staan. Overleg hierover met ons of met je huisarts.
Foliumzuur
Om de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje of open schedel te verkleinen is het verstandig om foliumzuur te slikken. Je kunt het beste gelijk beginnen met foliumzuur wanneer je stopt met anticonceptie.
Het advies is om in ieder geval 4 weken voor de zwangerschap te starten en door te gaan met foliumzuur tot dat je 10 weken zwanger bent. Het kan geen kwaad als je langere tijd foliumzuur gebruikt.
Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Soms is het verwerkt in een Multi-vitaminecomplex speciaal voor zwangeren, vraag dit even na.