Checklist
Alles wat je moet regelen voor de komst van jouw baby opgesomd.
Heb jij onderstaande zaken al geregeld?
Bij de geboortje van een kindje komt er veel op je af. Daarom helpen we je graag op weg met een korte checklist, zodat je al het noodzakelijke geregeld hebt.
De keuze voor een prenatale screening en/of 13 of 20 weken echo.
Tijdens de eerste controle geven wij jullie indien gewenst voorlichting over alle onderzoeken waarvoor jullie in de zwangerschap in aanmerking kunnen komen. Je kunt deze vervolgafspraken plannen bij ons in de praktijk.
Kraamzorg aanvragen
Tijdens de bevalling en in het kraambed worden de verloskundige en het gezin ondersteund door een kraamverzorgster. Kraamcentra verzoeken alle zwangeren zich vóór 16 weken zwangerschap aan te melden. Bij de eerste controle krijg je van ons een aantal folders van kraamzorginstellingen. Het is verstandig om van te voren bij je zorgverzekeraar te informeren welke kraamcentra voor jou mogelijk zijn en welke eigen bijdrage jullie moeten betalen.
Kinkhoest vaccinatie: 22 weken prik
Aangezien er regelmatig kinkhoest voorkomt in nederland, is het belangrijk je kindje hier tegen te beschermen. Je kunt dit doen, door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dit voorkomt dat je kindje al met 8 weken een prikje voor de kinkhoest zal moeten krijgen en de eerste 8 weken van zijn of haar leven kinkhoest zou kunnen krijgen. Klik hier voor meer informatie.
Erkenning
Een man die niet getrouwd is met de moeder van zijn kind kan toch officieel het vaderschap van het kind op zich nemen. Dit wordt erkenning genoemd. Erkenning moet wettelijk geregeld worden voor 24 weken zwangerschap. Zonder erkenning is er geen juridische band tussen de vader en het kind.
In een huwelijk en geregistreerd partnerschap is erkenning niet nodig, bij een samenlevingscontract wél. Samen met de erkenning wordt afgesproken welke achternaam de baby zal krijgen. Een vader die zijn kind in de zwangerschap erkent heeft kan de geboorteaangifte in de kraamweek zelf regelen, wanneer dit niet geregeld is moet de pas bevallen moeder binnen 3 dagen na de bevalling mee naar het gemeentehuis. Vanaf 1 januari 2023 hebben zowel vader (na erkenning) als moeder automatisch het gezag. Het ouderlijk gezag kan pas na de geboorte worden aangevraagd.
Cursussen
Bekijk het overzicht van alle cursussen hier
Huisarts en apotheek inlichten
Na de termijnecho zullen wij met jouw toestemming je huisarts informeren over de uitgerekende datum. Krijg je bijvoorbeeld medicijnen voorgeschreven, dan kan de huisarts hiermee rekening houden.
Kraampakket
Het kraampakket bevat alle basisbenodigdheden voor de bevalling en de kraamweek, o.a. matrasbeschermers, celstofmatjes, een navelklem en een flesje alcohol. Dit kraampakket is te verkrijgen via de zorgverzekeraar. Informeer bij jouw zorgverzekeraar hoe en wanneer je dit kraampakket kunt aanvragen en of je hiervoor een eigen bijdrage moet betalen. Het is verstandig om dit kraampakket vóór 37 weken zwangerschap in huis te hebben. Ook als je voorkeur uit gaat naar een polikinische bevalling dien je een kraampakket aan te vragen.
Voorbereiding op de bevalling
Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg dat je de voorbereiding voor de bevalling op tijd klaar hebt, in ieder geval voor 37 weken.
Voor zowel een thuisbevalling als een poliklinische bevalling moet je het volgende regelen:
- Zorg dat het bed op tenminste 80cm hoogte staat. Vaak heb je hiervoor klossen nodig, deze zijn te huur bij de thuiszorgwinkel.
- Zet een tas klaar, met daarin: je zwangerschapskaart, zorgverzekeringspas, ponsplaatje van het ziekenhuis en telefoonnummers van het kraamcentrum waar je je hebt aangemeld. Denk daarnaast om een fototoestel, babykleertjes en mutsje, een t-shirt om in te bevallen en schone kleding voor na de bevalling. Als je naar het ziekenhuis gaat neem dan ook het autozitje voor de baby mee.
- Zorg voor een duidelijk zichtbaar huisnummer. Als het nacht is graag het (gang)licht aan doen.
De volgende dingen moeten bij een thuisbevalling aanwezig zijn op de kamer waar je gaat bevallen:
- Het kraampakket;
- 2 emmers met daarin vuilniszakken;
- Po/ondersteek;
- 2 kruiken (ook in de zomer);
- Minimaal 9 gewassen hydrofiele doeken;
- Babykleertjes en een mutsje