Echo's

In onze praktijk krijgt iedere zwangere standaard een aantal echo's aangeboden:

Een vitaliteits echo: tijdens de eerste controle, tussen 7 en 10 weken zwangerschap, maken wij standaard een echo om de zwangerschap te bevestigen, een kloppend hartje te zien en om controleren of er sprake is van eenling of meerlingzwangerschap. Een volle blaas verduidelijkt de beeldkwaliteit van de echo.
Een termijnecho: tussen 10 en 12 weken zwangerschap wordt met echoscopie de uitgerekende datum vastgesteld. In deze periode is het kindje al meer herkenbaar als een klein mensje, armpjes en beentjes zijn te zien en waarschijnlijk kun je het kindje ook zien bewegen. Een volle blaas verduidelijkt de beeldkwaliteit van de echo. Uiteraard krijg je een foto van ons mee.
Een liggingsecho: in de periode rond 36 weken zwangerschap controleren wij met een echo de ligging van de baby. De ruimte is nu zo beperkt dat je waarschijnlijk niet zo veel meer kunt zien, maar soms is het mogelijk om de contouren van het gezichtje in beeld te krijgen. Deze echo is niet bedoeld om de gezondheid van jullie kindje te controleren.

Als er een medische indicatie voor is kunnen er eventueel meerdere echo's worden gemaakt, bijvoorbeeld een inwendige echo of een groeiecho. Redenen hiervoor kunnen zijn: bloedverlies, miskramen in het verleden, een doorgemaakte miskraam, twijfel over de groei van de baby of de hoeveelheid vruchtwater of als het uitwendige onderzoek niet voldoende informatie geeft.

De 20weken echo wordt elders gemaakt, je krijgt hierover informatie tijdens de eerste controle.