Zwanger worden

Jullie besluiten te stoppen met anticonceptie en hopen natuurlijk vlot zwanger te worden. Maar hoe snel dit gaat, heb je niet zelf in de hand. Het kan, maar verwacht niet dat het meteen de eerste maand raak is. Ongeveer 80% van de vrouwen is binnen één jaar in verwachting.

Om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent moet je je cyclus leren kennen. Kort voor het optreden van de eisprong heb je meeste kans op zwangerschap.
De meest ideale cyclus duurt elke maand 28 dagen, dit betekent dat je 28 dagen na het begin van je menstruatie weer ongesteld zult worden. In deze cyclus is de eisprong ongeveer op dag 14. Niet alle vrouwen hebben zo´n regelmatige cyclus, hierin is veel variatie. Duurt je cyclus bijvoorbeeld 3 of 5 weken, dan wordt dit ook nog als normaal beschouwd.
Bij een kortere of langere cyclus is de periode vanaf de eerste dag van de menstruatie tot de eisprong anders. Vanaf de dag van de eisprong duurt het altijd ongeveer 14 dagen voordat de volgende menstruatie zal optreden. Dit betekent bij een cyclus van 3 weken dus dat de eisprong optreedt op dag 7 en bij een cyclus van 5 weken op dag 21.

Het is niet nodig om vanaf het begin van jullie kinderwens alleen maar bezig te zijn met de timing van het vrijen. Dit maakt het vrijen in deze periode onnodig een ´verplicht nummer´. Als je begint met zwanger worden dan is 2 tot 3 keer per week vrijen voldoende voor een goede kans op zwangerschap binnen een half jaar. Ben je na 6 maanden nog niet zwanger bent, dan is het verstandig om de cyclus bij te houden en met beleid te vrijen. Als je na een jaar nog niet zwanger bent is het verstandig om samen een bezoek te brengen aan de huisarts. Ben je ouder dan 35 jaar, heb je een cyclus van meer dan 6 weken of heb je een andere reden om te verwachten dat je minder vruchtbaar kunt zijn, dan is het verstandig om geen jaar te wachten, maar eerder een bezoek te brengen aan de huisarts.