Wanneer moet je bellen?

De normale bevalling vindt plaats tussen 37 en 42 weken zwangerschap. In deze periode willen we graag dat je ons belt als:

  • Je minstens een uur regelmatige weeën om de 3-4 minuten hebt. Een goede wee die ontsluiting veroorzaakt duurt tenminste 60 seconden. Als het niet de eerste bevalling is heb je van ons misschien een andere instructie gekregen.
  • De vliezen breken.
    Bel ons overdag altijd. Als het vruchtwater helder of een beetje roze van kleur is hoef je 's nachts niet meteen te bellen en kun je rustig de weeën afwachten. Bel ons in dat geval de volgende ochtend even.
    Als het vruchtwater groen of bruin van kleur is of het hoofdje is bij de laatste controle niet ingedaald (dit heb je gehoord van ons), dan bel je meteen. 
    Probeer een beetje vruchtwater op te vangen (bijvoorbeeld in een glas of een kraamverband) zodat we dit kunnen bekijken. Als de vliezen gebroken zijn dan mag je blijven lopen, douchen enz., maar je mag niet meer vrijen, tampons gebruiken of in bad.
  • Je bloedverlies hebt en dit meer is dan een menstruatie, direct bellen! Bij een paar druppeltjes bloed of bloederig slijm ('de slijmprop') kun je rustig afwachten en hoef je niet te bellen.
  • Je twijfelt of ongerust bent. Eerder bellen mag altijd, ongeacht het tijdstip!


Heb je weeën of verlies je bloed of vruchtwater voor 37 weken, dan bel je ons direct.

Telefoonnummer: 06 52 631 399